Publii

Publii is een gratis en open source generator voor statische sites. Het betekent dat het HTML-pagina’s bouwt op basis van componenten of sjablonen en een inhoudsbron gebruikt (ter vergelijking: in Drupal en WordPress wordt inhoud opgeslagen en beheerd in een database). U moet de Publii-app downloaden om inhoud op uw desktop (Windows, Mac of Linux) te maken en te stylen. Zodra u op een speciale knop klikt, worden de bestanden weergegeven en geüpload naar uw server. Net als bij de andere hier genoemde bouwers, hoeft u niets te coderen om uw webpagina te bouwen.

Om uw website in deze tool te maken, werkt u aan een thema. Er zit er een in de app en er zijn er meer dan 20 (gratis en betaald) beschikbaar op de Publii Marketplace. Standaard wordt de voorpagina van uw website automatisch gegenereerd op basis van de elementen van uw berichten, zoals titel, functieafbeelding en korte beschrijving. Mogelijkheden om deze lay-out te wijzigen variëren afhankelijk van het thema.

Voor het maken van berichten kunt u een van de drie editors gebruiken. Met de WYSIWYG-editor kunt u inhoud schrijven en afbeeldingen invoegen, net als b.v. in Microsoft Word. De Block Editor verdeelt elke alinea of ​​afbeelding in een afzonderlijk blok dat u kunt aanpassen. Ten slotte bestaat de Markdown Editor als een handigere vorm van HTML. Het verschil hier is dat u in plaats van tags te openen en te sluiten, snelkoppelingen en tijdelijke aanduidingen gebruikt om tekst te schrijven of afbeeldingen in te voegen. Met de laatste editor zal uw inhoud echter niet echt een aantrekkelijke stijl hebben.

Publii bevat ook SEO-opties. Hierdoor maakt het automatisch gebruiksvriendelijke URL’s en een XML-sitemap aan. U kunt ook de metatitels en -beschrijvingen invullen en uw Google Analytics-trackingcode invoeren.
Gratis websitebouwer

Zoals we in dit artikel hebben uitgelegd, betekent de naam open source niet dat elke websitebouwer die het heeft volledig gratis is. Naast hostingkosten die u in de meeste gevallen moet betalen, bieden sommige tools aantrekkelijkere betaalde functies, zoals extra thema’s.

Hoewel de kosten een belangrijke factor voor u kunnen zijn bij het kiezen van een websitebouwer, denk er ook aan om de functies uit te proberen die te maken hebben met contentbeheer, bloggen, multimediabeheer, SEO, analyse en formulieren. Ze moeten een gemakkelijke creatie en beheer van uw website mogelijk maken en een naadloze gebruikerservaring bieden. Dit laatste geldt niet alleen voor de bezoekers, maar ook voor jou en andere mensen die dagelijks met deze webpagina werken. Voor dit doel is het belangrijk om te testen en te beslissen welk architectuurmodel van de website voor u gemakkelijker en flexibeler zal zijn – op basis van aanpasbare componenten of sjablonen.