Joomla & WordPress

Joomla is een open source websitebouwer, gratis te gebruiken onder de General Public License, waarmee u inhoud kunt bouwen, beheren en publiceren. Nadat u deze tool hebt geïnstalleerd, ziet u verschillende standaardsjablonen. U kunt er echter duizenden vinden (zowel gratis als betaald) op andere websites. Met veel van deze sjablonen kunt u lettertypen, kleuren en lay-outs wijzigen zonder codering, dankzij het gebruik van GUI (grafische gebruikersinterface). Alle sjablonen reageren omdat Joomla hiervoor Bootstrap gebruikt.

Laten we nu eens kijken naar enkele van de belangrijkste kenmerken van deze websitebouwer.

Publicatietools – hiermee kunt u b.v. het plannen van de publicatie van een artikel op een gekozen dag. WYSIWYG-editor – hiermee kunt u inhoud bewerken zonder te coderen. Media Manager – een tool voor het toevoegen en beheren van afbeeldingen en andere soorten bestanden. SEO-optimalisatie – u kunt gebruiksvriendelijke URL’s inschakelen, URL’s herschrijven (index.php van het adres verwijderen) en metabeschrijvingen en trefwoorden toevoegen.

Om uw Joomla-website uit te breiden of nieuwe functies toe te voegen, moet u een speciale extensie installeren. Volgens de officiële Joomla-webpagina zijn er meer dan zesduizend (zowel gratis als betaald).

WordPress

WordPress.org is een ander voorbeeld van een open source websitebouwer. Pas op dat u het niet verwart met WordPress.com, een ander platform met zeer beperkte functies in het gratis abonnement. De eerste van deze tools is gratis te gebruiken. De enige kosten voor u zijn de hosting, maar zoals we aan het begin van dit artikel hebben vermeld, is dit het geval bij verschillende open source websitebouwers.

Deze websitebouwer geeft u standaard drie thema’s: vooraf opgemaakte lay-outs die u zonder enige codering kunt gebruiken. Maar er zijn meer dan achtduizend gratis thema’s beschikbaar op de WordPress-webpagina en u kunt elders nog meer betaalde thema’s vinden.

Met WordPress kun je pagina’s en blogposts maken en bewerken. Met de WordPress Editor kun je elk blok van je webpagina verplaatsen, wijzigen en aanpassen. Wat betreft artikelen, u krijgt nogal wat inhoudstools voor het toevoegen van concepten, schrijven en het plannen van publicatie. U kunt ook instellen wie de teksten kan wijzigen dankzij de functie voor gebruikersbeheer. Hiermee kunt u bepaalde rollen op uw website toewijzen – beheerder, redacteur en bijdrager, om er maar een paar te noemen.

Nu zullen we enkele van de andere handige WordPress-functies bekijken.

Mediabeheer. U kunt gekozen bestanden naar WordPress slepen en neerzetten. Vervolgens kunt u ze als afbeeldingen of galerijen in uw website invoegen. Met de mediabibliotheek kunt u uw media zoeken, bekijken, bewerken en verwijderen. SEO. WordPress wordt geleverd met ingebouwde tools waarmee je b.v. verander permalinks (het deel van het adres dat na de blog en schuine streep staat), voor de aangepaste. U kunt veel meer configureren met behulp van speciale plug-ins. Plug-ins. Er zijn er meer dan 50 duizend op de WordPress-website, zowel gratis als betaald. Met behulp van plug-ins kunt u b.v. voeg formulieren toe aan uw webpagina of verbind deze met Google Analytics.