WordPress dashboard

Het eerste wat je ziet na het inloggen is het WordPress dashboard, dat bestaat uit twee kolommen. links kleine kollom en rechts een grote kollom. In de rechterkolom zie je hoe je website ervoor staat, bijvoorbeeld hoeveel pagina’s er op je website staan, hoeveel berichten er zijn geplaatst en hoeveel reacties er zijn. Geen paniek, al deze begrippen worden verderop in deze handleiding besproken.

WordPress dashboard

De linkerkolom is het belangrijkste, dat is namelijk het menu van de WordPress beheersomgeving. Dit menu kan per WordPress site verschillen en is daarnaast afhankelijk van welke rechten je hebt (later meer daarover), maar hieronder volgen de belangrijkste onderdelen:

  • Berichten : hier kun je blogberichten, nieuwsberichten, aanbiedingen enzovoorts plaatsen en bewerken
  • Media : hier kun je foto’s, video’s en andere media toevoegen en bewerken
  • Pagina’s : hier kun je teksten en afbeeldingen plaatsen op de pagina’s van je website
  • Reacties : hier vind je reacties van mensen op je berichten
  • Profiel* : hier kun je je persoonlijke informatie en voorkeuren aanpassen
  • Gereedschap : hier vind je enkele extra tools

Wanneer je “beheerder” rechten hebt zie je nog enkele onderdelen:

  • Weergave : hier kun je zaken als het thema, de widgets en de menu’s aanpassen
  • Plugins : hier kun je alle WordPress plugins beheren
  • Gebruikers : hier kun je gebruikers beheren en aanmaken (* Als je een beheerdersaccount hebt kun je hier je profiel aanpassen)
  • Instellingen : hier kun je de instellingen van je WordPress website beheren

Ook voor al deze onderdelen geldt : geen paniek, op de website wordt alles duidelijk uitgelegd met meerdere berichten. Maar heeft u toch nog vragen neem dan gerust contact met ons op.

Teksten op je WordPress site zetten of aanpassen

Je kunt met WordPress op 2 manieren teksten en afbeeldingen op je website plaatsen : op een pagina of in een bericht.

De “vaste” onderdelen van je website worden op pagina’s geplaatst. Pagina’s vind je meestal ook terug in het navigatiemenu van een website. Zo zijn “Home”, “Website laten bouwen”, “Website laten verbeteren” en “Contact” pagina’s op mijn website. Ook “Blog” is een pagina, maar dan wel een speciale: dat is namelijk de pagina waarop de berichten getoond worden. Alle tutorials, reviews en andere artikelen zijn berichten. Daarnaast worden berichten vaak gebruikt voor nieuws items, aanbiedingen etcetera.

In de basis zit er niet zoveel verschil tussen een bericht en een pagina. Het plaatsen en aanpassen van teksten en afbeeldingen werkt namelijk precies hetzelfde.